A zsír, mint energiaszolgáltató, és mint az esszenciális zsírsavak forrása, valamint a zsírban oldódó vitaminok oldószere nélkülözhetetlen a szervezet számára.

Részesítsük előnyben a növényi eredetű zsiradékokat.
Az aminosavak forrásaként szolgáló fehérje aránya a sporttáplálkozásban magasabb.

A sportolók napi fehérjeszükséglete rendszeres edzések mellett, izomzatuk megtartásához minimum 1,2 g testsúly kilogrammonként, a legoptimálisabb 1,6-1,7 g/ttkg.

Általánosságban elmondható, hogy az állati eredetű fehérjék aminosav összetétele jobban kedvez az izomtömeg növelésnek, mint a növényi fehérjéké. A fehérjebevitel három legfontosabb időpontja: edzés után közvetlenül, lefekvés előtt, felkelés után.

Azonban szükségletet meghaladó fehérjebevitel nem támogatja a teljesítményfokozást. A vitaminok nélkülözhetetlen, ám energiát nem adó összetevői táplálkozásunknak.

Sportolók esetében a vitamin- és ásványi anyag igény (különösen a makro elemeké: kalcium, kálium, nátrium, stb.) az inaktív emberekéhez képest többszörösére nőhet, ezért manapság már ajánlott a különböző vitamin-és ásványi anyag készítményekkel való kiegészítés.

Az ásványi anyagok egy jó multivitamin készítményben általában benne vannak. Viszont, tartsuk szem előtt, hogy kizárólag a bevizsgált, doppingmentes készítményeket fogyasszuk, és soha ne lépjük túl a napi ajánlott mennyiséget.